GRATIS ZOEKSERVICE Wij tippen jou als eerste
Lees verder!

Financiële risico’s eerste woning

Wanneer maak je als starter nu de stap naar het kopen van een eerste eigen woning? Tegenwoordig is vaak in het nieuws te lezen dat het voor starters niet eenvoudig is om een passende koopwoning onder €200.000 te vinden. Bestaande woningen lijken ‘uitverkocht’ te raken en er worden simpelweg minder huizen in deze prijscategorie gebouwd. Voor starters is er echter ook goed nieuws vanuit de woningmarkt, want de rentestanden lijken voorlopig laag te blijven. Dit maakt het voor starters wel aantrekkelijk om die stap te zetten naar een eigen koopwoning. Starters kunnen bovendien onverwachte kosten voor zijn door zich te verdiepen in het verkleinen van de financiële risico’s bij de aanschaf van een eerste woning.

Financiële risico’s én verzekeringen

Als je bezig bent met het kopen van je eerste woning, dan denk je vaak nog niet na over iets als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden van jou of je partner. Vervelende zaken die wel de nodige financiële risico’s met zich meebrengen. Als huizenkoper is het mogelijk je tegen bijna ieder financieel risico te verzekeren. In sommige gevallen zijn bepaalde verzekeringen zelfs verplicht. Maar welke verzekeringen zijn nu echt belangrijk bij het kopen van een (eerste) huis?

  • Woonlastenverzekering - Bij inkomstenverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid wordt bij een woonlastenverzekering een bepaald bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen maandelijkse kosten van je hypotheek worden betaald.
  • Opstalverzekering - Bij schade aan je woning door storm, brand of inbraak wordt bij een opstalverzekering een bepaald bedrag uitgekeerd. Met opstal wordt alles wat vastzit aan je huis bedoeld. Denk hierbij aan deuren, ramen, keuken, badkamer, etc. De opstalverzekering is vaak verplicht wanneer je een hypotheek afsluit bij een bank.
  • Inboedelverzekering - Bij schade aan je spullen door inbraak, brand, storm of overstroming wordt bij een inboedelverzekering een bedrag uitgekeerd. Hiermee kun je vervangende spullen aanschaffen. Met inboedel worden alle spullen in huis (die niet aan je woning vastzitten) bedoeld. Denk hierbij aan meubels, kleding, huishoudapparatuur, etc. De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering.
  • Overlijdensrisicoverzekering - Bij overlijden van een verzekerde wordt bij een overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden of partner. Bij de hypotheekaanvraag bij aankoop van een huis is dit vaak een verplichte verzekering. Zo heeft de bank de zekerheid dat een hypotheek wordt afgelost.

Veelvoorkomend misverstand: uitvaartverzekering is geen overlijdensrisicoverzekering

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een overlijdensrisicoverzekering niet hetzelfde als een uitvaartverzekering. Beide verzekeringen verminderen het financiële risico wat je kunt lopen en keren een bedrag uit bij overlijden. Maar er zijn ook zeer duidelijke verschillen.

  1. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak een verplichte verzekering. Wanneer één inkomen wegvalt lopen huizenkopers dan niet direct risico dat de hypotheek niet meer betaald kan worden. Deze verzekering heeft een bepaalde looptijd waarbinnen het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen nabestaande dus de hypotheek aflossen. Belangrijk: buiten de looptijd wordt geen bedrag uitgekeerd.
  2. De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat de looptijd door tot het moment van overlijden. Er vindt altijd een uitkering van het bedrag plaats. Met dit bedrag kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of besproken uitvaartdiensten uitvoeren. Uitvaartkosten kunnen namelijk soms onverwacht hoog zijn. Een uitvaartverzekering is overigens geen verplichte verzekering.

Overige verzekeringen om te overwegen

Naast de besproken verzekeringen kun je als starter ook denken aan een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering bij het verminder van financiële risico’s. Het is ook goed om regelmatig te kijken naar je bestaande verzekeringen. Wellicht is het alleen nodig om eerder afgesloten verzekeringen aan te passen, zodat je geld bespaart en toch goed verzekerd bent.

Bron en meer info: Monuta

Overige berichten


Meestgestelde vragen NVM Open Huizen Dag | 31-03-2025

De meestgestelde vragen over de Open Huizen Dag Heb je interesse in de Open Huizen Dag? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde...
Lees meer


NVM Open Huizen Dag zaterdag 5 april | 21-03-2025

Op zaterdag 5 april 2025 vindt de volgende NVM Open Huizen Dag...
Lees meer


Etiquette huizen bezoeken | 21-03-2025

Ga jij zaterdag 5 april huizen bezichtigen in Apeldoorn of Ugchelen, tijdens de NVM Open Huizen Dag? Het is fijn...
Lees meer


Tips voor de NVM Open Huizen Dag | 21-03-2025

Hoe zorg je er voor dat je zowel als woningzoeker en als verkoper optimaal voorbereid bent op de NVM Open Huizen Dag op 5...
Lees meer


Bekijk alle berichten
ƒ