Welke kosten moet je rekening mee houden?
Vanaf het moment dat je een huis gaat kopen, weet je dat je flink in de buidel moet tasten. Want naast de maandelijkse hypotheeklast, zijn het vooral de bijkomende kosten die je af en toe even laten slikken. Met welke bijkomende kosten moet je rekening houden?
Eigen portemonnee
Je hebt goed onderhandeld over de verkoopprijs, je bent tevreden. Je zit nog niet aan je plafond, dus je hebt nog een klein beetje ruimte voor de notariskosten, de overdrachtsbelasting en een bouwkundige keuring. Echter, je bent er dan nog niet helemaal. Omdat je op dit moment maximaal 100 procent van de marktwaarde van de gekochte woning kunt lenen, zijn er veel kosten die je uit eigen portemonnee moet betalen. Welke kosten dat zijn, hangt ervan af of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt.
Bestaande bouw
Bij bestaande bouw betaal je de kosten koper. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kosten die voor rekening van de koper komen en bestaan uit alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt.
Dit zijn:
Overdrachtsbelasting: dit is 2 procent van de totale koopsom
Notariskosten: voor het opstellen van de hypotheekakte, leveringsakte en inschrijving bij het Kadaster
Makelaarskosten: voor de eventuele begeleiding bij het kopen van de woning
Taxatiekosten: deze kosten verschillen per taxatiebureau en makelaar
Advies- en bemiddelingskosten bij het afsluiten van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen
Bouwkundig rapport: waarin de staat van de woning wordt omschreven, is bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht
Aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie): 0,9 procent van de koopprijs
Nieuwbouw
Bij nieuwbouw betaal je geen kosten koper. Deze woningen zijn vrij op naam. Dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Daarnaast vervallen ook de kosten van de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. In het geval van nieuwbouw betaal je al voor de woning nog voordat je de sleutel overhandigd hebt gekregen. Deze kosten komen neer op gemiddeld 9 procent van de koopprijs.
Je betaalt:
- Het bouwdepot: dit is een deel van je hypotheek dat wordt gereserveerd voor de bouw of de aankoop van de woning. Dit bedrag wordt op een aparte rekening gezet waaruit je de rekeningen voor de bouw betaalt.
- Bouwrente: de aannemer schiet in de eerste fase van de bouw, de kosten voor. Deze moet jij als koper terugbetalen, met rente.
- Hypotheekrente tijdens de bouw: zodra de hypotheek de notaris is gepasseerd, betaal je rente en aflossing. Heb jij, op het moment dat er gebouwd wordt nog een koopwoning, dan betaal je een dubbele rente.
- Overige kosten: de verkoper kan verschillende kosten doorberekenen aan de koper. Denk hierbij aan de koop van de grond, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, kosten voor architecten en gemeentelijke belastingen.
Houd er bij het kopen van een huis altijd rekening mee, dat er meer kosten gemaakt moeten worden dan alleen de verkoopprijs. Advies nodig? Schakel ons dan in als
je aankoopmakelaar en voorkom vervelende verrassingen.
Overige berichten
Meestgestelde vragen NVM Open Huizen Dag | 31-03-2025
De meestgestelde vragen over de Open Huizen Dag Heb je interesse in de Open Huizen Dag? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde...
Lees meer
NVM Open Huizen Dag zaterdag 5 april | 21-03-2025
Op zaterdag 5 april 2025 vindt de volgende NVM Open Huizen Dag...
Lees meer
Etiquette huizen bezoeken | 21-03-2025
Ga jij zaterdag 5 april huizen bezichtigen in Apeldoorn of Ugchelen, tijdens de NVM Open Huizen Dag? Het is fijn...
Lees meer
Tips voor de NVM Open Huizen Dag | 21-03-2025
Hoe zorg je er voor dat je zowel als woningzoeker en als verkoper optimaal voorbereid bent op de NVM Open Huizen Dag op 5...
Lees meer
Bekijk alle berichten
Tel: 055 - 533 29 15
Mijn dossier